Wind Wakers andra chans

Den 23 augusti 2001 såg många Nintendo-fans rött. Internet stod i brand. Nintendo hade precis avslöjat ett för stunden odöpt Zelda-spel. Ett spel som senare skulle bära undertiteln The Wind Waker. 12 år senare gör sig Nintendo redo att släppa i en upppiffad variant på Wii U. Hur blir mottagandet denna gång?

The Legend of Zelda: The Wind Waker var ett otroligt kontroversiellt avslöjande sensommaren 2001. Folk hade svårt att hantera det faktum att Zelda-serien blivit fått en visuell ton som påminde om en tecknad film. En hop med Nintendo-fans som frenetiskt försökte övertyga Playstation-fanboys om att deras konsol minsann inte var för barn fick det plötsligt betydligt svårare att få fram sin poäng när Link såg ut som en söt älva med rådjursögon.

Mitt i all tumult satt jag själv och skrev en krönika på Nintendo on Net för att lugna pöbeln att världen inte hade gått under. Jag hänvisade främst till den enda videon som fanns på spelet som tydligt visade hur välanimerat och estetiskt samt tekniskt kompetent spelet var trots sin design. Det var en ruskigt kaotisk dag vill jag lova även om jag fick ner en del på jorden.

Även om du inte var där den dagen så har du säkert hört talas om vilken skiljelinje som drogs i samband med The Wind Waker. De som hatade den nya designen och de som accepterade eller till och med gillade den nya inriktningen. Många var besvikna då detta var mil ifrån det Zelda-techdemo som Nintendo visat upp på Nintendo Space World ett år tidigare. Det som visades upp där var mer i linje med Ocarina of Time eller det som senare skulle ske med Twilight Princess. Förväntningar vs. verklighet krockade allvarligt den dagen.

I slutändan var allt käbbel ganska onödigt då det visade sig att The Wind Waker blev ett minst lika bra Zelda-spel som alla andra och ett av de mest visuellt ikoniska i serien. Det bär en design som är så gott som tidlös så det är nästan lite märkligt att Nintendo väljer att fräscha till just detta spel då det fortfarande ser spektakulärt ut i jämförelse med andra spel i serien.

zeldagcwiiucompI veckan slog en snabb tanke mig. Hur kommer nyversionen av The Legend of Zelda: The Wind Waker på Wii U att bemötas? Kommer det bara vara en parentes i lanseringslistan och bland spelare eftersom det är ett gammalt spel som de flesta redan spelat eller kommer det rentav introducera flera nya yngre spelare till det gamla Gamecube-spelet? Det har trots allt gått tio år sen originalet släpptes och tio år kan utan problem föda en bunt med nya nyfikna spelare som aldrig ägt ett Gamecube.

Eftersom dessa nya spelare kommer att introduceras till The Wind Waker utan kringgående kontrovers så funderar jag över om det gamla spelet kan uppleva en slags renässans. Att det rentav kan uppleva en mer positivt laddad nylansering där det inte tyngs ner av sura miner kring vad det potentiellt kunde varit istället (men så klart aldrig var).

En annan sak som talar för ett mer positivt bemötande är två saker. Till att börja med har Nintendo-fans och spelare rent generellt sett och vant sig vid Wind Waker-Link. Han är en naturlig del av universumet och designen i dag. För det andra tror jag att moderna spelare är mer mottagliga för estetiskt annorlunda spel. Saker måste inte se realistiska ut längre. Det är inget mål eftersom vi redan börjat nå den punkten. Yngre spelare är omgivna av Limbo, Journey, Okami, Braid, Kirby’s Epic Yarn, Minecraft och mycket mer. Hela indiescenen har vänt upp och ner på det här synsättet att hyperrealism är det enda rätta. Jag tror och hoppas att Wind Wakers andra chans kan dra nytta av det faktum att yngre spelare per automatik är mer mottagliga och att vi äldre blivit mer mångfacetterade kring vad vi uppskattar både innehållsmässigt och rent estetiskt. 2003 var världen inte redo för Wind Wakers design men tio år senare är saker annorlunda.

Det skall bli intressant att se hur mottagandet blir den fjärde oktober och framåt. Vi vet ju redan att det är ett fantastiskt spel. Frågan nu är hur många nya spelare det kommer introducera eller locka att köpa en Wii U. Det enda som talar emot allt är egentligen konsolens låga användarbas som gör att det kan bli svårt att jämföra med Gamecube-spelet.

Vad tror du själv? Kommer The Legend of Zelda: The Wind Waker uppleva en renässans i höst eller glöms nyversionen bort lika snabbt som den dök upp? Kan klassikern bli mer populär i dag än för tio år sen? Är det möjligt? Dela med er av era tankar.

En reaktion till “Wind Wakers andra chans

 1. Personligen hade jag till en början väldigt svårt att förstå Nintendos helomvändning i valet av art direction gentemot demon.
  Jag var en av dem som älskade hur vuxet Zelda kändes i OoT och var väldigt besviken över hur barnsligt WW nu såg ut i jämförelse.
  Men det krävdes inte speciellt lång tid med spelet innan jag insåg hur fel jag haft. Världen kändes magisk på ett helt annat sätt med alla färger och de välgjorda animationerna och det är idag en av mina absoluta favoriter i serien!

  I backspegeln känns det ännu mer rätt med tanke på hur vackert spelet ser ut än idag, tack vare cell-shadinggrafiken, jämfört med andra spel spel från samma tid.
  Det är också anledningen som gör att jag undrar ”Varför göra en HD-remake på just denna del?”
  Är det för att spelet inte blev lika stort som det förtjänade eller helt enkelt för att det är lättare att polera grafiken på ett spel som redan ser bra ut?

  Jag hoppas fortfarande på en HD-version av Majoras Mask då jag har svårt för den suddiga och grötiga grafiken på N64 idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s