Att följa strömmen

Att vår värld blivit mer nätverkad och globaliserad råder det väl ingen större tvekan om i och med internets intåg. Först kom hemsidorna, sen kunde vi börja kommunicera på allvar via forum. Efter detta skedde det en explosion på nätet och allt handlade om att länka ihop människor mer och på ett enkelt vis ge folk ett forum för att uttrycka åsikt, oavsett om den kom i text, ljud och video. WordPress, podcast-formatet och Youtube har alla hjälpts åt för att ge människor med Internet en så låg tröskel som möjligt för att dela med sig av egna skapelser eller åsikter.

social-media-seo-logosDet var dock inte bara bärarna av dessa tjänster som var av stor vikt under de senaste 5-6 åren utan även de många sociala nätverk som ploppat upp. Det är svårt att blunda för vilket avtryck sociala nätverk som Facebook, Twitter, Instagram och Pinterest haft på vår vardag och hur vi i dag kommunicerar. Människor har aldrig varit närmre varandra, oavsett avstånd. Det går med enkelhet i dag att veta vad ens vänner gör eller till och med vad ens idoler har för sig. Dessa nätverk agerar även i dag som vitala komponenter i många hemsidors och skapares strategi för att sprida sitt budskap på effektivaste möjliga sätt. Det har aldrig varit enklare att nå ut till folk och samtidigt aldrig svårare heller med tanke på vilket enormt brus som uppstått. Som vanligt är det upp till var och en att avgöra vad som är bra. Det finns mycket att välja på men i slutändan är det upp till oss själva att avgöra vad som är värt vår tid.

Eftersom TV- och datorspel är ett i grunden väldigt tekniskt rotat media har så klart även dessa experimenterat friskt hur man kan nyttja fördelarna med sociala nätverk och existerande mediaplattformar. Även om det finns en charm i att berätta om sina framsteg i TV-spel finns det också en gräns för hur mycket ens vänner vill lyssna på det. Let’s Plays är ett intressant fenomen men det absolut mest intressanta måste vara möjligheten att streama.

TV-shower i all ära men TV- och datorspelskultur ser ut att frodas bland stream-tjänster och inget tydligare tecken på detta är väl att det sen några år tillbaka existerar en tjänst som är dedikerad åt just att streama spel, nämligen Twitch TV. Spelare ser ett stort nöje och värde i att se andra spela spel. Jag har fullständig förståelse för detta. Jag är själv den typen av lirare som inte tvunget måste hålla i handkontrollen. Jag kan få ut något av att bara titta med. Eftersom innehållet inte är regisserat på samma vis som en film så blir en spelgenomgång över stream oftast en unik företeelse, något som skapas medan den pågår vilket är något mediet är ensamt om att leverera i jämförelse med andra underhållningsprodukter. Det gör spel perfekt för streaming. Att det dessutom tillåter kommunikation i bägge riktningarna gör prospektet med streamande ännu mer lockande.

2013EVOSF4

Tröskeln är dock fortfarande relativt hög, åtminstone om man skall demonstrera konsolspel. Då krävs oftast en extern inspelningsmaskin inklusive allt det man behöver när man sänder direkt från sin PC. Det är alltså inte så enkelt som att kasta fram sin mobiltelefon, spela in en video och tanka upp den eller att stoppa in en mikrofon i en dator. Möjligheten att sprida spelandet tillhör i dag fortfarande de som verkligen anstränger sig. Det ger förvisso högre kvalitet men det vore samtidigt kul att se denna process förenklas. Vilket är precis vad som håller på att ske inför nästa generation.

PlayStation-4-ShareDe nya konsolerna har nämligen tagit streaming i beakt när de utformat sina nya strategier. Vi vet att både Xbox One och Playstation 4 kommer tillåta inspelning mellan 5-15 minuter men hur ligger det till på stream-fronten? För stunden vet vi att Sony samarbetar med Ustream medan Microsoft fick kontrakt med Twitch TV. Vad vi inte vet är exakt hur tjänsten kommer tillämpas och vad den kommer tillåta? Finns det t.ex. en risk att alla strömmar håller sig internt på konsolerna eller kommer allt som sänds från våra maskiner att även landa ute på hemsidorna och i sin tur ut på våra sociala nätverk? Om så är fallet skulle det innebära en enorm globalisering av streaming från konsol.

Det enda som kan förhindra denna förenkling och spridning är om utgivarna börjar etablera drakoniska begränsningar utav rädsla att ingen kommer köpa deras spel om de är gratis att titta på. En sådan inställning är traditionell bland storföretagen. Man tenderar att slåss med näbbar och klor för att begränsa spridning av sitt innehåll. Det är också en kamp företagen oftast förlorar på ena eller andra viset. Är det inte på tiden att vara proaktiv och våga experimentera och se om det kan finnas tydliga fördelar med att sprida digitala strömmar innehållandes ens spel som spelas av entusiastiska ägare?

Entusiasm. Däri ligger nyckeln. Har du gjort ett bra spel och sändaren är entusiastisk kommer det smitta av sig på publiken. Folk som inte tänkt tanken att köpa ett spel kanske finner något intressant de vill utforska själva. Fördelarna för indies och mindre utgivare torde vara enorma då alla dessa sändningar enbart kan ses som en enda stor dump av gratisreklam. Större företag med etablerade serier kan jag förstå är mer försiktiga men som sagt, det är dags att våga göra något för att ha chansen att i sin tur vinna något.

xbox-one-twitch

När det går bra går det t.ex. riktigt bra. I skrivande stund pågår Summer Games Done Quick, ett marathon med Speedruns där alla donationer under fem dagar går till välgörenhet. Det hade aldrig varit möjligt om utgivare satt käppar i hjulen för folk att spela deras gamla spel. Nyligen fick vi rapporter om att Nintendo höll på att stoppa Super Smash Bros Melee-sändningen från Evo 2013 men att det kom på bättre tankar bara timmar senare när en flod av Smash- och Evo-fans samt spelare protesterade högt genom varenda tänkbar kanal. Från varje enskilt Twitter-konto till stora spelsidor. Det är ganska tydligt vart marknaden är på väg och det vore skamligt att inte försöka följa eller begränsa den. Evo 2013 Stream-popularitet talar sitt tydliga språk.

nintendodirect620pxhedimgNintendo är också ett stort frågetecken i den här frågan. Dem är de enda som inte har en uttalad plan eller strategi kring strömmande. På ett vis känns det märkligt då de var en av de absolut första spelföretagen som förstod styrkan i att livesända sina presskonferenser från E3. I dag nyttjar de även Nintendo Direct-sändningar friskt och har därmed redan ett affärsförhållande med Ustream. Jag förstår dock att det är skillnad på att i princip sända reklambudskap och tillåta vem som helst att strömma ut nytt produktmaterial. Nintendo har länge visat vilket behov de har av just kontroll. De dabbar i sociala medier, de går ut på djupare vatten i sjön som heter online och de har etablerat ett i högsta grad intressant och smått originellt internt socialt nätverk med MiiVerse. Det stora steget är att våga länka verkligheten och Internet med den egna plattformen.

Det går rykten om att Mario Kart 8 kommer tillåta någon typ av uppläggning av höjdpukter under spelets gång men exakt vad det betyder vet vi inte. Innebär det manuell inspelning? Att spelet sparar de senaste minuterna? Kommer jag kunna visa mina kör-skills på Facebook? Det är frågor som behöver besvaras för att avgöra var Nintendo står i frågan.

Nintendo är dock inte ensamma. Alla spelföretag, plattformshållare som tredjepartutvecklare kommer vara ansvariga för hur populärt och viktigt strömmande kommer att vara under kommande spelgeneration. Precis som det blir varje enskild utgivares beslut om man vill aktivera onlinepass kommer det bli dem som avgör hur mycket eller om det skall vara tillåtet att strömma deras spel. Ju färre spärrar desto bättre och desto rikare kommer communityn bli. Kom igen alla speltillverkare. Plattformshållarna har visat sin ståndpunkt. Nu är det dags för er att visa er. Våga öppna upp, våga sprida, våga följa strömmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s