Två 25 år gamla Batman-minnen kommer tillbaka

Jag har mängder med Transformers-, Turtles- och He-Man-tidningar nerpackade i lådor. Ni vet såna där serier som var baserade på leksaker från tiden när vi var barn på 80-talet. Jag läste även en del superhälteserier och favoriten var spindelmannen. Batman, som i dag är min storfavorit av alla hjältar var däremot lite mer ointressant när jag var ung, i alla fall i serieform för jag gillade verkligen den gamla TV-serien med Adam West. Hur som helst  ändras saker. Och sett ur det perspektivet är det extra kul hur två monumentala ögonblick i Batman-historien passerade mig förbi för 25 år sen. Något som jag i dag, när jag hittade en gammal tidning, reagerade rätt häftigt mot.

Jag har två tidiga Batman-minnen och bägge två är viktiga milstolpar inom Batman-universumet. Det lustiga i sammanhanget är hur jag på den tiden inte insåg detta. Ett av dessa är två bilder på albumomslag vars betydelse jag inte heller kände till på 80-talet.  I dag vet jag bättre.

darkknightreturnsbatman-the_dark_knight_falls4

Det ovan är två kända omslag för Frank Millers The Dark Knight Returns som är en av de berättelser som tog Batman från det smålarviga och barnvänliga camp-lägret in i det mer allvarliga universumet som Batman huserar inom i dag. The Dark Knight Returns var ett otroligt betydelsefullt alster för det ändrade för evigt vår uppfattning om Gothams mörka riddare. Det var här någonstans  Batman som serie växte upp.

Utan att veta det stod jag vid sidolinjen och beskådade detta i mina serier. Jag hade aldrig läst The Dark Knight Return men i tidningen Månadens äventyr där DC-serier publicerades kunde man vid något tillfälle beställa dessa album och där fanns bilderna. När jag såg dessa omslag i gen för bara något år sen fick jag värsta flashbacken. Plötsligt föll allt på plats. Plötsligt förstod jag varför Batman såg ut som en robot i siluett. När jag var knappa tio år var jag en väldigt förvirrad pojk kring just varför Batmans siluett inte riktigt liknande Batman. Jag borde kanske funderat över varför Stålmannen var där med men det vill jag minnas att min lilla hjärna inte brydde sig om. Det är hur som helst väldigt häftigt hur en  enkel sida av en serietidning plötsligt väcker till liv en massa minnen. Det är även ett gott betyg till Frank Millers ikoniska stil och Lyn Varleys sinne för färgläggning.

Photo 2013-07-26 00 02 03Detta är ett svenskt omslag från tidningen Måndens äventyr som är en nästan direkt kopia av Batman #408 från juni 1987. Ungefär ett halvår senare kom den här tidningen. Bilden visar Bruce Waynes första möte med post-Crisis on Infinite Earths-versionen av Jason Todd, även känd som den andra Robin.

Jag kom alltså till insikt att jag ägde en svensk version av det nummer där Jason Todd introduceras i Batmans universum.  Det kändes ganska häftigt i min nördhjärna. Men precis som med Frank Miller-omslagen förstod jag inte alls dess betydelse när det begav sig. Nu vet jag Todds betydelse i Batman-historiken. Det är ju framförallt den här versionen av Jason som blev den som serien sen fortsatte att använda genom A Death in the Family, Hush, Under the Red Hood, Battle for the Cowl, Batman & Robin och mycket mycket mer. Jason Toods betydelse för dagens Batman-lore kan inte framhävas tydligt nog. Han är en av de mer intressanta aspekterna i Batmans historia och det känns som sagt väldigt häftigt att jag utan att veta om det var med från början när han introducerades till världen.

Photo 2013-07-26 00 08 34

Det tog tydligen inte lång tid förrän jag lyckades smita in något annat än TV-spel i min blogg men den existerar för att ge mig utlopp för tankar jag har för stunden och Batman huserar i högsta grad ofta i mina tankar. Sen var det omöjligt att inte vilja berätta om denna upptäckt jag gjorde i dag när jag varit nere i källaren och letade efter gamla Mutant Chronicles-böcker.  Jason Todd-omslaget påminde mig om mina tidigare erfarenheter och minnen av Batman i serierform och det känns som sagt lite kul att två så pass viktiga stunder undermedvetet legat och häckat i mitt sinne under 25 år för att plötsligt bubbla till ytan p.g.a. en upphittad tidning. Det är kul hur hjärnan fungerar i bland.

Innan jag avslutar det här inlägget vill jag bjuda på sista sidan från detta numret av Månadens äventyr. Jag undrar nämligen varför vår kära Batman håller en pickadoll i näven?
Photo 2013-07-26 00 08 00

2 reaktioner till “Två 25 år gamla Batman-minnen kommer tillbaka

  1. Bilden syftar nog till story arcen ”Year Two” där Batman möter The Reaper och slår sig samman med Joe Chill för att besegra Reaper, då bryter han även mot sin gamla ed att aldrig använda skjutvapen. Hopplös serie, men den gick i Månadens äventyr i slutet av 80-talet, minns jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s