Skomakare, bliv vid din läst

Det finns en antik berättelse om en målare som frågade en skomakare om råd när han skall avbilda en sko. När han väl blivit tillfrågad började han även ha åsikter om hur hela foten och benet skulle målas varpå han blir avsnäst av målaren med orden ”Skomakare, bliv vid din läst”

Man skall med andra ord inte ha åsikter eller synpunkter på saker man inte begriper eller har kunskap om utan snarare hålla sig till sitt eget expertområde.

Det är en väldigt begränsande mentalitet som vill placera människor i fack. Tvinga oss in i roller som samhället eller andra människor gett oss. Det är kreativt hämmande och lurar oss att tro att vi som personer aldrig kan utveckla oss eller skapa vår egen lycka. Det är också ett ordspråk som signalerar misstro om människors verkliga potential.

alien_isolation111111111111-001En av de återkommande diskussionerna som togs upp p.g.a.  Alien: Isolation-avslöjandet från både spelare och press är hur Creative Assembly inte har någon erfarenhet av genren de nu tar sig an i samband med detta kommande Alien-spel. Visst är farhågorna berättigade med tanke på att studion i princip nästan bara producerat strategispel under hela sin livslängd. Spelstudion är trots allt otroligt framgångsrik på PC-fronten med sin Total War-serie men det är också mestadels vad dom uteslutande producerat sedan millennieskiftet.

Det som är tråkigt är folks omedelbara cynism och negativa instinktiva reaktioner, nämligen att Creative Assembly inte är rustade för uppgiften. De flesta är överens om att spelets koncept har potential och alla är glada över den nya inriktningen men många är skeptiska till studion p.g.a. dess tidigare spelkatalog.

“Dom har aldrig gjort ett spel av detta slaget förut! Varken skräck eller förstaperson”

Ungefär så lyder en hel del respons till avslöjandet. Visst är det en trist inställning? Och Creative Assembly är inte ensamma att få denna behandling. Så fort en spelmakare visar upp ett spel inom en genre de tidigare inte skapat spel inom ser massorna och media på med tvekande blickar. Istället för att säga “Spännande! Det skall bli kul och se hur Double Helix skall tolka Killer Instinct!” så säger man istället “Dem har aldrig jobbat med detta innan! Det kommer gå åt fanders!”.

Både uttalanden är egentligen berättigade. Det finns underlag för bägge. Den stora skiljande faktorn är inställning. Antingen är du positiv eller så är du negativ.

killer-instinct-2013-characters-list

Är det en garanti att Creative Assembly kommer skapa ett fantastiskt spel? Nej, det är det inte. Är det en garanti att dem kommer misslyckas att skapa ett fantastiskt spel? Det är det inte heller. Den ena inställningen ger folk chansen att bevisa sig. Det är en uppmuntran att skapa något annat än det man är van vid. Den säger “Nej, du kanske inte har erfarenheten men du kanske visar dig vara bra på detta också för du har trots allt inte visat mig bevis på motsatsen heller”. Den andra inställningen tar för givet att så länge du inte bevisat varken bu eller bä finns chansen att du misslyckas.

Vi har upprepade gånger sett helt nya studios utföra stordåd. Den helt okända lilla brittiska utvecklaren Rocksteady Studios visade sig hålla nyckeln till världens bästa Batman-spel. Här fanns det förvisso knappt någon bakkatalog att tala om så folk var ju naturligt skeptiska p.g.a. att det var en licensprodukt men det är fortfarande beviset att oanad talang kan gömma sig lite här och var. Creative Assembly må inte ha erfarenhet inom den idag växande och heta skräck-FPS-subgenren men dom är en spelstudio som bevisat att dem kan skapa kvalitetsspel, så varför så mycket misstro? Låt dem få bevisa om dom hanterar att gå utanför sin trygghetszon. Låt oss rentav applådera dom för modet att göra det dom gör istället för att sänka dem med cynism långt i förväg. Studion har bevisat att dom kan skapa bra spel, låt oss använda det som underlag istället för ett fundament som enbart baserar sig på en chansning.

Creative Assembly är kanske precis vad Alien-serien behöver. Nytt friskt blod med nya perspektiv, både bokstavliga och bildliga. Att ta varumärket i en ny riktning kanske bara kunde göras av en riktig färsking. En grupp som inte är inkörd i vissa tankesätt eller rentav inte är en shooter-studio. Det här är ett företag som tydligt inte tillåter sig själv att bara vara en skomakare resten av livet och Alien: Isolation är deras eldprov att bevisa detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s