Därför är en xenomorph bättre än flera

Pang, pang, pang! Så har det låtit om det flesta Alien-spel genom åren ända sen originalet såg dagens ljus i slutet av 70-talet. Det här är en serie som historiskt ständigt förpassats ner i actionfacket om och om igen. Alltsom oftast får vi läsa om hur det alltid är den andra filmen, Aliens, som stått som förebild för spelen. Skälet har varit simpelt att man valt att använda denna mer fartfyllda och actionpumpande del av filmserien. Det är helt enkelt enklare att utveckla en actiontitel än att anstränga sig på något annat vis.

ALIEN-XENOMORPH-001Det är därför det är så spännande att höra att nyannonserade Alien: Isolation försöker gå en helt annan väg. Allt i titeln skriker mono och singular. Alien, en xenomorph, inte fler. Till och med undertiteln försöker förmedla känslan av just ensamhet och isolation. Creative Assembly som ligger bakom spelet vill tydligt förmedla att de inte gör ännu en shooter med Alien-tema. Det är kanske inte så märkligt förvisso med tanke på hur många broar Sega brände med sitt Gearbox-samarbete som ledde till katastrofprodukten Aliens: Colonial Marines under 2013.

Creative Assembly ser ut att ha låtit ett öga snegla på skräckmästerverket Amnesia: The Dark Descent, och när man tänker efter känns genren och upplägget som ett självklart giftermål med Alien-varumärket. Det borde varit så självklart för länge sen men det skulle kanske krävas att ett skräckspel blev så pass populärt som Just Amnesia för att Sega skulle tänka att det kunde vara värt ett försök. Gudarna skall veta att dem och många utgivare före dem om och om försökt skapa vettiga Alien-spel i shooter-form och misslyckats betydligt fler gånger än de lyckats. För som sagt, vid det gär laget gäller formeln Aliens + FPS = paria.

Jag struntar i om folk vill kalla spelet en Amnesia-kopia. Det här spelet är precis vad som behövs för Alien-varumärket potentiellt skall få upprättelse. Det kanske rentav kan bli det xenomorph-infekterade spel alla fans slutligen förtjänar efter alla år av besvikelse och monoton nermejning av det utomjordiska hotet. Det är bättre att det beskylls för att inspireras av Frictional Games skräckepos än att bli ännu en dussinskjutare med Alien-skal. Vi har sett och fått nog av dessa. Tiden är mogen att pröva och våga något nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s